vineri

300- un film extraordinar



_poze cinemarx.ro) pentru cei care inca n-au vazut filmul

“300” este unul dintre acele filme pe care cu siguranță o să vrei să-l revezi. Filmul prezintă îndârjirea cu care luptă spartanii, tăria de caracter, simțul onoarei, datoriei şi al loialitătii.
Filmul începe cu doi spartani care analizează un nou-născut, tinându-l deasupra unei gropi în care sunt oase. Dacă avea defecte, adică era mic, firav sau diform, era aruncat. La o vârstă fragedă era învățat să lupte şi să nu renunțe niciodată. La şapte ani era luat de lângă mama sa şi dus într-o lume a violenței. Il înfometau, astfel era obligat să fure, iar pedeapsa consta în biciuire. Fiind lăsat în sălbăticie, trebuia să revină la ai săi ca un adevărat spartan sau deloc. Scena în care băiatul este lăsat în sălbăticie este reprezentativă pentru soldații spartani: reprezintă maturizarea băiatului, dacă trecea de această probă era considerat soldat spartan. Totul se întâmplă într-o iarnă geroasă, băiatul desculț înfruntă un lup, mai bine zis o fiară cu ochii roşii, blana neagră, colții imenşi. Nu-şi pierde cumpătul ci îl atrage într-o strâmtoare unde îl omoară. Acel copil este acum Leonidas, regele spartan. Vom vedea că defapt Dillos,unul dintre prietenii regelui, este cel care povesteşte această întâmplare. Si nu numai, pe parcursul filmului vocea lui este cea care narează.
Leonidas îl învață pe fiul său aceleaşi legi ale Spartei. Este însă întrerupt de mesagerul lui Xerxes, zeul persan. Acesta cere pământ şi apă, adică: supunere. Spartanii nu se predau niciodată, aceasta era legea lor, de aceea Leonidas îl omoară pe emisar. Inainte de a lua o decizie, regele o priveşte pe Gordo, soția sa. Are mereu nevoie de confirmarea acesteia când ia o decizie. Gordo este o femeie frumoasă şi inteligentă, dar şi puternică, căci aşa erau femeile din Sparta. Oamenii politici din Sparta nu vor însă să lupte. Theron este unul dintre ei, el este interest mai mult de putere decât de lupta pentru libertate.
Consiliul îl trimite pe rege să consulte oracolul (o fată frumoasă, ajutată de bătrâni să interpreteze semnele). Urcarea pe muntele abrupt şi înalt, unde se afla oracolul, este dificilă. Regele e întâmpinat de ființe mitice: jumătate oameni, jumătate porci. Eforiile(cele mai frumoase fete spartane) nu-i dau binecuvântarea pentru a putea pleca la luptă. Leonidas nu avea voie să încalce festivalul sacru: sarbătoarea lunii Carneia. Insă în realitatea eforiile fuseseră mituite de Theron pentru a împiedica lupta.
Gordo îl încurajează pe Leonidas să meargă la luptă. Astfel, 300 dintre cei mai curajoşi soldați spartani pleacă să-l înfrunte pe Xerxes şi armata acestuia, adică 1 milion de soldați. Printre cei 300 se află alt prieten al regelui, Căpitanul. In drumul lor spartanii se întâlnesc cu Delaxes, coducătorul grecilor. Astfel sparanilor li se alătură 700 de greci. Insă grecii nu erau soldați, unul era fierar, altul olar, altul sculptor.
Armata lui Xerxes era nemărginită, “marea” de soldați acoperea dealurile. Doar privind-o îți tăia răsuflarea. Apare emisarul lui Xerxes, într-un car. Acesta le cere să se predea, iar în momentul în care vede că soldații spartani construiau un zid din pietre şi corpurile iscoadelor perşilor se înfurie.
Apare un alt personaj misterios, Ephialtes. Acesta fusese alungat din Sparta, deoarece era hidos, cocoşat. Singura lui dorință era să fie soldat şi pentru că Leonidas nu-l acceptă, i se alătură lui Xerxes. Pământul se cutremură la venirea armatei lui Xerxes, dar pentru că luptau într-o trecătoare cu două creste, numărul lor nu mai conta pentru spartani. Atât la prima confruntare, cât şi la cea de-a doua spartanii înving. Luptă tacticos, se apară şi se sprijină unul pe celălalt. Rezistă şi în momentul în care perşii trag cu săgeți. Atât de multe încât soarele este acoperit, iar cerul se întunecă.
Pentru prima dată în film apare Xerxes: într-un car de aur uriaş, tras de sclavi. Când coboară sclavii se pun la picioarele lui formând o scară. Se crede zeu, are o armată nelimitată şi corpul acoperit cu bijuterii exotice. Leonidas nu acceptă să îngenuncheze în fața lui. Xerxes afirmă că pentru a învinge îşi va sacrifice toți oamenii, pe când Leonidas afirmă că el şi-ar da viața pentru fiecare dintre oamenii lui. Urmează bătăliile cu nemuritorii, armata personală a zeului, cu oamenii diformi şi monştri, cu animalele din Africa(rinoceri, elefanți), cu magicienii lui Xerxes. Insă spartanii înving. Xerxes nu mai are răbdare şi începe să-şi omoare generalii. Grecii, deşi luptaseră doar o dată se retrag. Leonidas îl trimite pe Dillos în Sparta să povestească lupta. Fiind trădați de Ephialtes,spartanii sunt înconjurați. Xerxes le oferă bogății, putere pentru a i se alătura. In acel moment Leonidas lasă scutul, lasă sulița şi coiful şi pare că vrea să îngenuncheze. Dar îl strigă pe unul din soldați,care îl omoară pe emisarul perşilor cu o suliță. Având calea liberă, Leonidas ia sulița şi-o aruncă către Xerxes,pe care îl răneşte pe obraz. Casca îi întuneca privirea, iar ținta era departe, scutul era greu, iar el trebuie sa-şi păstreze echilibrul. Aceste era motivul pentru care le-a lăsat, nici o clipă nu s-a gândit să se predea. Spartanii sunt însă ucişi, dar mor cu demnitate.
In finalul filmului Dillos spune povestea celor 300. Se pregătea să plece, din nou la luptă împotriva lui Xerxes. Avea însă acum o armată de 10.000 de spartani, care conduceau 30.000 de greci. Vor porni la luptă în memoria celor 300.