sâmbătă

obiceiuri de Sfantul Andrei



Noaptea strigoilor
Sfantul Andrei este apostolul care a crestinizat primul meleagurile noastre, fiind considerat patronul spiritual al romanilor.
Ajunul Sf.Andrei este considerat unul dintre acele momente in care bariera dintre vazut si nevazut se ridica. Clipa cea mai prielnica pentru a obtine informatii cu caracter de prospectare pentru anul care vine. De asemenea "Andreiu' cap de iarna" cum ii spun bucovinenii, permite interferenta planurilor malefice cu cele benefice, lucrurile importante din existenta oamenilor putand fi intoarse de la matca lor fireasca. Se crede ca in aceasta noapte "umbla strigoii" sa fure "mana vacilor", "mintile oamenilor" si "rodul livezilor".
Este o noapte de spaima, intrucat spiritele mortilor ies din morminte si impreuna cu strigoii vii. "care in aceasta noapte isi parasesc culcusurile lor, fara sa aiba vreo stiinta despre aceasta" (Pamfile, 1914, p. 127)si se iau la bataie pe la hotare, raspantii de drumuri si prin alte locuri necurate. In anumite situatii strigoii se manifestau violent fata de oamenii care nu-si luau anumite masuri de protectie: "Cand strigoii morti nu au cu cine sa se razboiasca, se duc pe la casele oamenilor unde incearca sa suga sangele celor ce au nenorocul sa le cada in maini. Pentru ca sa nu se poata apropia de case, oamenii - e grija gospodinelor mai ales - mananca usturoi in aceasta seara, se ung pe corp tot cu usturoi, sau numai pe frunte, in piept, pe spate si pe la incheieturile trupului. La casa se ung cercevelele ferestrelor, pe unde strigoii ar putea sa intre sau sa se uite in casa, facandu-se semnul crucii si tot astfel urmeaza si la usa si horn pe unde de asemenea ea crede ca strigoii pot intra si iesi din casa" (Pamfile, 1914, p. 128). Strigoii sunt de doua categorii: vii si morti.
Strigoii vii sunt spirite ale oamenilor, femei sau barbati, care isi parasesc trupurile noaptea, mai ales la Santandrei (Noaptea Strigoilor), Sangiorz si in alte imprejurari. Cauzele pentru care numai o parte din oameni devin strigoi in viata sunt diverse: copiii nascuti cu coada (o vertebra in plus), cu tichie, dintr-o legatura incestuoasa, al treilea copil din flori nascut de o femeie etc.
Activitatea lor cea mai intensa este in Noaptea Strigoilor (29 spre 30 noiembrie) cand isi parasesc in somn corpul, ies din casa pe horn sau pe usa, se rostogolesc de trei ori pentru a se intrupa intr-un animal (lup, caine, pisica, porc, berbec, gaina, broasca) incaleca pe melite, butoaie, cozi de matura pentru a merge in locuri numai de ei stiute (intre hotare, raspantii de drumuri, poieni din paduri).Acolo se intalnesc cu strigoii morti. Strigoii morti sunt spirite ale mortilor care nu ajung in lumea de dincolo din anumite motive: au fost strigoi in viata, au fost oameni obisnuiti dar li s-a gresit sau nu li s-au facut rosturile la inmormantare. Ei se intorc printre cei vii, in special printre rudele apropiate, pentru a le provoca mari suferinte: aduc moarte, boala, molime in animale, grindina. Dupa locul unde apar si relele care le aduc, strigoii morti pot fi: dupa locul unde actioneaza, de apa si de uscat; de vite si de stupi; de ploi si de foc.(crestinortodox.ro). Alte obiceiuri:
In ajunul sarbatorii se pune grau la incoltit pe farfurioare, pentru a estima semnele anului viitor. Astfel, in functie de cat de frumos va creste graul pana la Anul Nou, asa vor prospera gospodarii care l-au semanat. Al cui grau va creste mai mare, acela va avea mai mult noroc si sanatate.
Fetele nemaritate isi pun pieptanul sau busuioc sub perna ca sa-si viseze ursitul.
In noaptea de Sfantul Andrei, strigoii vor intra in casele oamenilor daca nu sunt opriti prin ungerea ferestrelor si a usilor cu usturoi.
Sfantul Andrei apare ca un batran inconjurat de o aureola luminoasa, caruia fiarele i se supun: el alunga si duhurile necurate si strigoii.

2 comentarii:

Anonim spunea...

ar fi bine ca traditiile romanesti sa fie mult mai mult promovate...

ARIPI DE FLUTURE spunea...

da, dar din pacate nu sunt promovate, de aceea multi nici nu le cunosc.