miercuri

A venit ....Mos Nicolae




Cunoscut în Transilvania şi sub numele de Sân-Nicoară, Sfântul Nicolae este cel mai popular sfânt în Ardeal. Sărbătoarea lui a generat un adevărat folclor, de la darurile de ”Mos Neculai” până la obiceiurile şi legendele variate de la sat la sat.
Sf. Nicolae înseamnă în limba greacă ”biruitor de popor”.S-a dovedit de timpuriu,a fi alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le făcea. După ce i-au murit părintii, Nicolae şi-a împărtit averea săracilor.A întemeiat mănăstirea Sionului de lângă Mira, capitala Lichiei, călătorind ca prelat la Ierusalim.
In noaptea de 5 spre 6 decembrie se spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care dorm şi sunt cuminti. Le lasă în ghete dulciuri şi alte daruri. Insă tot el este acela care îi pedepseşte pe cei leneşi şi neascultători. Obiceiul de a face cadouri în această zi este unul vechi. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată.
O alta ipostază a Sf. Nicolae este cea de iscoadă la diavol. Se spune că Dumnezeu a facut un contract cu Necuratul: cei vii să fie ai lui Dumnezeu, iar cei morti ai Necuratului. Văzând însă Dumnezeu că e rău, a trimis pe Sf. Nicolae să întrebe cine poate să ia contractul acela de la Necurat. Si a stat Sf. Nicolae treizeci de ani la poarta iadului, până a reuşit să pună unui drac întrebarea ce i-o spusese Dumnezeu. Iar Necuratul i-a răspuns: ”Numai acela ce se va naşte din Duh Sfânt va putea să-l ia”. Dumnezeu a trimis duhul său de s-a născut Hristos. Când a împlinit Hristos treizeci de ani, a mers şi a luat contractul. De atunci au rămas oamenii să fie judecati după păcatele lor. Iarna începe în noaptea de Sf. Nicolae.
Tot in popor se spune că Moş Nicolae este bătrân şi are barbă albă. In această zi Moşul îşi scutură barba, deci trebuie să ningă: ”A intinerit Sf. Nicolae”. De regulă, de ziua lui apare pe un cal alb, aluzie la zăpada care cade în luna decembrie. Se spune că dacă Sf. Nicolae a venit pe un cal alb, Sf. Ion va merge pe un cal negru, adică va întoarce iarna. In ziua de Sf. Nicolae începe ziua să se mărească: ”La Sf. Nicolae se întoarce noaptea la ziua, cu cât se întoarce puiu-n găoace”, se zice-n popor.In aceasta zi se fac vrăji, farmece şi pronosticuri meteorologice, se pun crengute de pomi fructiferi în apă pentru a înflori de Anul Nou.
Sfantul Nicolae s-a nascut in Orientul Mijlociu la 350 de mile nord de Bethlehem, a trait in secolul al IV-lea, a fost cardinal de Myra (acum aflata pe teritoriul Turciei) si a fost recunoscut si onorat ca sfant incepand cu secolul VI.
Sfantul Nicolae este patron spiritual în Olanda, Rusia, Grecia, Apulia (Italia), Sicilia, Lorraine (Franta) şi în multe oraşe din Germania, Austria, Elvetia, Italia si Belgia. Sfantul Nicolae este cunoscut ca prietenul şi protectorul judecatorilor, criminalilor,hotilor, comerciantilor, săracilor, marinarilor, bucătarilor, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor şi, în special,al copiilor mici şi al şcolarilor.

2 comentarii:

Anonim spunea...

aia cu matele ar fi buna pt andrada ca ei ii plac. legat de Mos Niculae eu astiu o poveste: trei fetite erau foarte sarace si nu aveau ce manca. trecand pe la geamul lor, mosul le vede si le daruieste o punga cu galbeni pt a-si lua ce vor ele, fara a se arata.

ARIPI DE FLUTURE spunea...

special pentru miau(andrada):)sunt pisicutele....era si povestea asta, dar am zis sa nu plictisesc lumea:)