joi

Dragobete sau Sfantul Valentin?





Fie că vorbim despre 14 sau 24 februarie tot la iubire ajungem. Îndrăgostiţii ar trebui să fie bucuroşi că o pot sarbatori de două ori. Sunt şi persoane “cârcotaşe” care spun că nu este nevoie de o zi pentru a îi arăta persoanei iubite toată dragostea, de altfel o poţi face în orice zi. Acestor persoane le spun: atunci hai să nu mai sărbătorim 1 martie, căci primăvară poate fi toată iarna în sufletele noastre. Să nu mai sărbătorim 8 martie căci ziua mamei poate fi în fiecare zi. Să nu mai sărbătorim nici 1 iunie căci copilăria nu are vârstă.
Catolicii serbează Sfântul Valentin sau Valentius, fiind de fapt vreo trei martiri diferiţi, însă toţi au fost ucişi pentru încrederea lor în dragoste.Se pare că adevaratul Valentin ar fi trăit în secolul trei, deşi nu există dovezi concrete în acest sens.În timpul împaratului Claudius al II-lea, care a interzis căsătoria tinerilor pentru a crea o armata mai puternică, a existat un preot care a continuat să oficieze căsătorii.Împăratul a aflat şi l-ar fi condamnat la moarte.Altă variantă susţine că el îi sprijinea pe creştinii persecutaţi de Roma, iar astfel a fost martirizat şi a devenit sfânt.
A treia variantă, spune că Valentin, ajuns în închisoare, s-a îndrăgostit de fiica împăratului(sau de cea a paznicului-dupa cum spune o alta legenda), care venise să il viziteze.El i-ar fi scris acesteia un mesaj de dragoste semnat “your Valentine”, expresie care s-ar fi păstrat până azi.
OBICEIURI:

În Ţara Galilor linguri de lemn erau sculptate şi date ca daruri din dragoste pe 14 februarie. Inimi, chei şi zavoare erau decoratiunile preferate pe linguri. Decoratiunile însemnau, "Deschide-mi inima!"

În Evul Mediu, tineri, bărbaţi şi femei extrageau numele dintr-un vas pentru a vedea cine este Valentin-ul lor. Ei purtau aceste nume pe mâneci timp de o săptămână. A purta inima cuiva pe maneca acum înseamnă că este uşor pentru ceilalalţi oameni să inteleaga ce simti in momentul de fata.

În unele ţări, o tanara femeie poate primi un cadou de imbracaminte de la un tânăr. Daca ea pastreaza cadoul, înseamnă că ea se va căsători cu el.
În Suedia este numită ziua tuturor inimilor .
În Slovenia un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, aşa că pe 14 februarie plantele şi florile încep să crească.
În Turcia, Valentine's day este numai Sfantul Gregor care se traduce în Ziua Inimilor Dragi/Dulci În cultura persă (Iran) S este o zi pentru iubire şi este pe 29B în calendarul solar jalali.
În Brazilia, ziua înămoraţilor sau ziua iubitului/iubitei este sărbătorită pe 12 iunie, când cuplurile îşi dau cadouri cum ar fi: ciocolată, felicitări şi de obicei un buchet de flori.În Japonia este cunoscut ca giri-choko, de la cuvintele giri – obligaţie şi choko – ciocolată. Aceasta contrastează cu honmei-choko, ciocolata dată persoanei iubite.
DRAGOBETELE.
Fiu al Babei Dochia, 'Dragobetele' era sărbătorit pe 24 februarie. Sărbătoarea de Dragobete este considerată echivalentul românesc al sărbătorii Valentine's Day.Entitate magică asemănătoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat chipeş, un neastâmpărat şi un năvalnic. Preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un peţitor şi un naş al animalelor, românii au transfigurat Dragobetele în protectorul iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ţine tot anul, aşa cum şi păsările "se logodesc" în această zi.În această zi satele româneşti răsunau de veselia tinerilor.. Îmbrăcaţi de sărbătoare, fetele şi flăcăii se întâlneau în faţa bisericii şi plecau să caute prin păduri şi lunci, flori de primăvară. În această zi nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor.O altă tradiţie spune că Dragobetele a fost transformat într-o buruiană, numită Năvalnic, de Maica Precistă, după ce nesăbuitul a îndrăznit să îi încurce şi ei cărările.Se mai credea ca in ziua de Dragobete pasarile nemigratoare se aduna in stoluri, ciripesc, isi aleg perechea si incep sa-si construiasca cuiburile, pasarile neimperecheate acum ramanand fara pui peste vara.Dragobetele era sarbatorit in unele locuri si la data de 1 martie, deoarece se considera ca el este fiul Dochiei si primul deschizator de primavara.

8 comentarii:

Anonim spunea...

si una si alta ar zice multi. doua sarbatori ale dragostei nu strica. cred ca sunt pana la urma doua sarbatori care nu se calca pe bataturi. daca sfantul valentin e ceva de import si se face simtit doar la oras, mai ales printre fitzosi, in schimb dragobetele, sarbatoare romaneasca, se pastreaza doar in lumea satului, acolo unde traditia stramoseasca inca mai dainuie, cat o mai dainui...

ARIPI DE FLUTURE spunea...

din pacate nici pe la sate nu se mai pastreaza traditiile:(, iar de sf valentin nu mai zic, sarbatoarea a luat o cu totul alta turnura:(

Anonim spunea...

Wish you a happy Valentine's day !

ARIPI DE FLUTURE spunea...

thank you, i also wish you a happy valentine's day too.

Hălăţel spunea...

Mda..
Nu e chiar asa cu 1 martie sau 8 martie etc.
Pentru ca este vorba aici despre o sarbatoare imprumutata.Si deja toate o iau razna pentru ca nu se mai respecta atat de tare sarbatorile noastre,dar noi tindem sa le respectam pe ale altora.De ce?

ARIPI DE FLUTURE spunea...

sincer eu n-am o problema nici cu sf. valentin, dar nici cu dragobetele, adica le sarbatoresc pe ambele:). probabil ca tinerii au fost mai atrasi de sf.valentin deoarece are obiceiuri mai tineresti, ca sa zic asa(bine in ziua de azi sarbatoarea s-a transformat in cu totul altceva si probabil in timp o sa fie ceva superficial) din pacate. probabil ca, cu timpul o sa adoptam si alte sarbatori, am vazut ca halloween-ul este sarbatorit la noi, desi nu are absolut nici o legatura cu noi:(

Anonim spunea...

da dar ziua indragostitilor(Dragobete sau Sf. Valentin)inseamna sa iesi cu fata la un film ceva de genu............

ARIPI DE FLUTURE spunea...

pai poti sa iesi si la film,fievare sarbatoreste in alt fel:)