vineri
1 martie
Mărtişorul este o sărbătoare traditională românească a primăverii, a prospetimii, a bucuriei, a victoriei binelui împotriva răului. Traditia sărbătorii are o vechime de mii de ani, primele dovezi arheologice datând din vremea Getilor. Descoperirile arheoloice arată că se celebra prima zi a primăverii încă de acum 8000 de ani. Mărtişoarele erau atunci pietricele albe si roşii însirate pe o ata.
Originile obiceiului se găsesc şi în sărbătorile romane în cinstea zeului Marte, zeu al fertilitătii şi al vegetatiei sau în echivalentul acestora din Tracia, sărbătorile în cinstea zeului Marsyas Silen. Femeile dace purtau monezi sau pietricele asociate cu fire de lână roşii şi albe pentru a avea noroc şi un an productiv.
Se considera ca martisoarele sunt aducatoare de fericire si noroc. La fundiţa împletită dintr-un jnur roşu( Roşul este considerat culoarea primăverii) şi unul alb(albul reprezinta culoarea iernii), se adaugă trifoiul cu patru foi, potcoava, coşarul, inima. Toate sunt simboluri ale norocului.
BABA DOCHIA
Acum mai multi ani o femeie batrana care se numea Dochia avea o fiica vitrega pe care o ura. Intr-o zi de iarna cumplita Dochia i-a dat o haina foarte murdara cerandu-i sa o spele la rau pana devine alba ca zapada. Fata a luat haina dar cu cât o spăla cu atât haina se înegrea. La râu a apărut un barbat pe nume MăRTIşOR care a întrebat-o de ce plânge. După ce i-a povestit totul, fata a primit de la acesta o floare alb cu roşu. Pânza era vrăjită, iar fata nu ar fi reuşit s-o facă albă. Bătrânei nu i-a venit să creadă. Deodata a vazut floarea din parul fetei. "De unde o ai?" o intreba batrana, "este inca iarna".
Bătrâna crezu că primăvara a revenit şi plecă cu turma pe munte. Pe drum vremea era frumoasă, aşa că a renuntat la cojoacele pe care le purta.
Cănd a ajuns în vârf i s-a arătat Martişor: "Vezi cât de rău este să stai in frig şi umezeală?" a grait el, "tu, cea care ti-ai obligat fiica sa spele iarna hainele la rau." Bătrâna a rămas singură pe munte, a venit gerul si oile au fost transformate în pietre. De atunci rosul si albul simbolizeaza lupta intre bine si rau, intre iarna si primavara. De aceea se spune că Baba Dochia îşi scutură cojoacele, adică vine primăvara.
Sa speram ca odata cu 1 Martie va veni cu adevarat primavara.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
8 comentarii:
Un gând bun de Mărţişor, trimis prin răsuflare primăvăratecă...
multumesc mult pentru gandul bun...deja a ajuns la timisoara:)
hepi martisor :)
interesanta poveste ;)).
sper ca ti`ai ales baba , eu anu asta mi`am ales numarul cel mai cu ghinion [numai mie :))], dar imi pun norocul la incercare , cine stie..poate apare soarele . salutari ! :)
mersi la fel.te pupic:)....eu o am martea ca in ziua de marti sunt nascuta:)sper sa fie frumos, daca e urat imi aleg alta:)
Fluturasule, te-ai hotarat sa aduci primavara chiar de-ar fi sa o tragi de urechi. Sa vedem daca te asculta pe tine. De data asta insa eu nu am sa o mai chem. :)
Un gand curat si pentru tine la inceput de martie!
mersi oana:) incerc din greu dar se lasa asteptata:))
luna martie e complet feminizata...nu ma deranjeaza...deci la multi ani(fetelor+femeilor) si o primavara placuta tuturor
multumesc:) e pe acolo pe undeva si 9 martie:))
Trimiteți un comentariu