Unul din cele trei poduri naturale din lume.Se afla in Ponoarele, langa Baia de Arama. Legenda spune ca de mult aici locuia necuratul, chiar in pestera Ponoare.Saturandu-se de raul pe care acesta il facea oamenii i-au cerut lui Dumnezeu sa-i scape de el. Astfel Dumnezeu a lovit cu palma tavanul pesterii si acesta s-a prabusit peste intrare. Cu toate acestea, Necuratul a scăpat, ieşind pe sub deal, pe cealaltă gură a peşterii, cea care duce spre Lacul Zătonul Mare. Nervos, Aghiuţă s-a agăţat cu ghearele de vărful Dealului Peşterii, formănd şanţuri in calcar, locurile numite campiile de lapiezuri Afrodita şi Cleopatra. Dracu s-ar fi urcat apoi pe Stanca Diavolului, loc de unde veghează la oamenii care intră in peşteră şi pe care uneori ii ineacă in Lacul Zătonul Mare. Alte legende spun că podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru ca Sfantul Nicodin să treacă spre Tismana după ce oamenii l-au alungat din comună, loc unde a vrut să construiască o mănăstire. Altele vorbesc despre faptul că ar fi fost construit chiar de legendarul Hercule sau de Iovan Iorgovan, personaj de basm care urmărea balaurul ce-i răpise măndruţa. Legenda lui Nicodim chiar se potriveşte intr-o oarecare măsură. Călugărul Nicodim căuta cascada care i s-a arătat in vis, deasupra căreia trebuia să construiască o mănăstire. S-a oprit la Ponoarele, la izbucul de unde izvorăşte acest părău, insă două familii l-au făcut să plece. I-au pus in traistă o găină tăiată şi un cuţit. Apoi l-au acuzat de furt. A trebuit să plece ruşinat de pe aceste meleaguri. A lăsat in urmă un blestem. Anume, ca apa să se zbuciume, să fie fără peşti şi să o inghită pămăntul. Lucru care s-a şi intămplat. Asta pentru că de-a lungul ei s-au construit opt mori care au fost abandonate, iar in apă nu trăieşte nici o vietate. Apa este inghiţită la propriu de pămănt. Este inghiţită de peşteră, care o aruncă afară atunci cănd plouă indelungat.de o parte şi de alta a Podului lui Dumnezeu se află lacurile carstice Zătonul Mare şi Zătonul Mic. Primul (cel mai mare din Romania), deşi are o adăncime maximă de 20 de metri şi o suprafaţă de aproape 2 kilometri pătraţi, pe timp de secetă seacă, fiind inghiţit de sorbul Peşterii Bulba, ale cărei galerii se intind pe aproape toata suprafaţa comunei Ponoarele, cănd plouă iese involburat din adancuri, plin de mal, care-i dă o culoare roşiatică, iar după un timp devine albastru, cand mălul se depune pe fund.
Despre Zătonul Mic se spune că e fără fund, pentru că nici un scufundător nu a reuşit să-l atingă, dar el, de fapt, este tot o prelungire a Peşterii Bulba, o gură care nu mai poate prelua toate apele din vale, pe timp ploios, aşa că se umple pur şi simplu.
Se spune că maşinile care ajung pe pod rămăn fără frAne, doar că Dumnezeu stă de veghe să-i salveze pe oameni. E drept că doi dintre ei, care conduceau maşini de mare tonaj, n-au reuşit să le redreseze şi au căzut in prăpastie, dar, deşi maşinile s-au făcut praf, ei au scăpat nevătămaţi, la fel ca un biciclist, care a scăpat şi el doar cu căteva zgărieturi. Unul dintre cei doi şoferi, Ion Butaru, a ridicat la Podul lui Dumnezeu o cruce, in semn de mulţumire in faţa lui Dumnezeu că a scăpat cu viaţă, iar in fiecare an de atunci vine la ea să facă parastas. Tot la Ponoarele se afla si padurea de liliac Ponoare(cea mai mare din ţară - 20 hectare). La inceputul lunii mai are loc si sarbatoarea liliacului.
One of three natural bridges in the world. It is situated in Ponoarele, near Baia de Arama. The legend sais that in the cave was living the evil. GOD hit the cave's ceiling with his palm, and it crashed over the entry.However, he escaped from the cave, going out on the hill, on the other entry of the cave, that leads to lake Zatonul Mare. The legend sais that the evil climbed the Evil'S Rock, and from there loked when people entered in the cave, and sometimes drowned them in the lake.
The water is swallowed by the cave, which threws it up when it is raining. Are two lakes Zatonul Mare and Zatonul Mic. The first one is the largest from Romania. The maximum depth is 20 meters.
About Zatonul mic says it's bottomless and no one diver was unable to achive. THere is a beautiful forest Padurea liliacului-the largest in the country-20 hectares. And in month May is a Holiday of te lilac flower.
20 de comentarii:
frumoasa lectie de geografie,frumoase poze:)
multumesc, in realitate locul este mai frumos
Interesante lucruri ...
foarte frumoase pozele...dupa cum am mai spus...Romania chiar merita vizitata...imi place "campania" asta PRO:D...mi s-au parut interesante si legendele chiar nu le stiam...e curios cate pot scorni oamenii ca sa explice niste fenomene stranii:D
multumesc raza de soare:)asta mi-am propus si eu, sa vad cat mai multe.sincer dupa ce am citit legendele am mers cu inima stransa, dar frumusetea locului m-a facut sa uit de toate legendele
pozele frumoase si frumos loc
:)) uite asa mai aflam de locuri noi si idei pentru noi vacaante in Romania... toate cele bune!
Foarte interesant,chiar mi-a placut,si dintre atatea Legende o poti alege pe cea care iti place,eu o aleg pe cea cu Nicodim...felicitari...iti doresc o zi superba,senina pentru ca sa poti pluti pe unde doresti "aripi de fluture"...:)
multumesc foarte mult mmary, ma bucur ca ti-a placut:)
Hello :-) Your pictures are fascinating, thank you! Greetings from Poland! :-)
thank you magdalena
Frumoase legende, ...iar cat despre padurea de liliac cred ca e un loc mirific, in perioada infloririi.Imaginile sunt deosebite, caci nu le-am mai vazut pana acum si m-au incantat, cu frumusetea lor salbatica.Felicitari.
multumesc foarte mult.locul este superb.
foarte frumos ..chiar mi-a placut
mersi denisia:)
podul este cu adevarat interesant :)
este Podul Natural de la Ponoare, nicidecum denumirea data de tine :)
urcand deasupra pesterii si tinand directia inainte, este un frumos camp de lapiezuri (pietre cu siroiri sapate de apa) si un ponor ce face un mic laculet.
frumoasa zona, reusite pozele ;)
foarte frumoasa zona. am facut si eu o gramada de fotografii pe acolo (fiind oarecum la mine la "țară") :D
multumesc:)e superba zona. eu abia anu acesta am vizitat desi nu sunt nici eu prea departe(severin)
@Moni si Cristi...intradevar denumirea din circutul geografic este cea spusa de voi, dar ey fiind din acea localitate, crescand si copilanrind in ponoare te asigur ca toata lumea care a trecut pe acolo, inclusiv strainii il cunosteau drept "Podul lui Dumnezeu"...respectele mele Aripi de fluture pentru escapada facuta, te sfatuiesc daca mai ai drum sa ajungi si pe la Isverna sa vizitezi pestera, este fascinanta!....daca va adunati un grup de circa 6 persoane luati legatura cu domnul Stoican Ionut la primarie si va va pune la dispozitie toate echipamentele necesare si un ghip pentru vizitarea pesterii :)
Trimiteți un comentariu